stroj.gif, 5 KB
Úvodní strana serveru O programu     Formuláře     Ke stažení     Ceník     Objednávka     Prodejci     Podpora     Kontakt


 

Recenze PC World (1999/09)

FormFiller 2.0 Light

FormFiller je velmi užitečný program z produkce české firmy Magicware, který poslouží hlavně podnikatelům a menším firmám v jejich věčném boji s nekonečným množstvím formulářů. A ostatního nezbytného papírování. Aplikace slouží především k vyplňování, editaci a tvorbě formulářů a jejich následnému uchovávání v elektronické podobě.

FormFiller je distribuován na dvou disketách a po nainstalování vám sebere směšných 6 MB disketového prostoru. Můžete ho provozovat na libovolném počítači s Windows 95/98 nebo NT 4.0 a vyššími.Velkou výhodou u českého výrobce je kompletní a dobře zpracovaný český manuál a také velmi slušná podpora, hlavně pak dostatek již předhotovených formulářů korespondujících s českými standardy.

Co tedy FormFiller umí? Zejména vytvářet formuláře a dokumenty. Pomocí několika nástrojů prostě navrhnete na stránku papíru libovolného rozměru jakýkoliv formulář, do kterého můžete vložit několik druhů aktivních prvků určených k vyplnění a jako podklad třeba logo vaší firmy. Aktivní objekty jsou zde nazývány kolonkami a lze u nich nastavit nezávisle na sobe mnoho věcí, jako je barva rozměry, písmo a podobně. Mezi kolonkami lze také provádět jak některé matematické výpočty, tak vyplňování automatizovat (a o to vám asi hlavně půjde) a vyhnout se možným "lidským" chybám zaviněným nepozorností apod. Práce s výpočtovými funkcemi je snadná díky dobře zpracovanému průvodci. Jinak se ovládání příliš neliší od zaběhnutých standardů na poli vektorových editorů. Program také umožňuje sdružit několik dokumentů do takzvaného projektu, a tím zajistit jejich provázanost (např. číselnou).

Možná ještě užitečnější pro vás budou již hotové formuláře, dostupné v omezeném množství přídomkem "Light verze" v názvu programu. (přídomek "Light" označuje verzi "odlehčenou" o databáze - pozn. Magicware). Firma nabízí za příplatek i mnoho dalších připravených listin, takže si můžete koupit to, co právě potřebuje pro vaší firemní agendu.

Kromě možností sestavení vlastního formuláře, nebo načtení již hotového, můžete také libovolné papírové předlohy "naskenovat". Takto získanou bitmapu potom vložíte do FormFilleru na pozadí nového formuláře a vložením objektů zaktivníte příslušné plochy k vyplnění.

FormFiller neslouží jen k tvorbě a editaci formulářů, ale samozřejmě v něm budete dokumenty hlavně vyplňovat. Díky propracované technologii velmi přesného tisku je výstup i na jehličkové tiskárně velmi dobrý. Navíc si v dialogu Nastavení tisku můžete zvolit, co přesně se má vytisknout. Můžete tisknout jak celý formulář, tak jenom vyplněný text, případně jen neaktivní podkladovou bitmapu. Potom se přímo nabízí vložit do tiskárny oficiálně vytištěný dokument a "obsah" na něj vytisknout na tiskárně.

FormFiller poslouží hlavně tam, kde chtějí definitivně skoncovat s vyplňováním formulářů na psacím stroji a kompletně převést tuto proceduru do elektronické podoby. Díky možnosti výpočtu hodnot v dokumentu před samotným tiskem může FormFiller sloužit i jako "skladů provedených faktur, a v případě potřeby je tisknout do papírové podoby. Navíc umožňuje tvorbu vlastních dokumentů libovolného typu. O výhodách elektronické editace snad ani nemusím hovořit (snadná oprava chyb apod.) Našel jsem však i drobné chyby. Trochu nelogicky se někdy chová ovládání (například nefunguje klávesa Delete, ale musíte použít volbu Smazat z kontextového menu) a mírně nepochopitelné je i ruční vkládání vzorců (ovšem manuál tento "problém" řeší svojí nápovědou). Jinak téměř není co vytknout.

Firma Magicware podle svých slov zvažuje pro další verze programu funkci vkládání databází do vytvářených projektů a tím opět trochu rozšířit možnosti FormFilleru. Na firemní stránce www.magicware.cz se dozvíte více o dalších průběžně připravovaných formulářích, specializovaných na různé obory (celní tiskopisy, daně, školy atd.). Dále zde naleznete informační servis, rady a popisy hotových formulářů, a také ceny za jednotlivé doplňky.

PC World (1999/09)

zpět na Reference ...



 
   Dealerské centrum    Tiskové centrum    Mapa serveru
Central European Computer Company s.r.o.    Aktualizováno  11.9.2008 17:37:26